Ciocia zdradziła przepis na puszyste czosnkowe pączki: Na jednym się nie skończy.
537
Ciasto drożdżowe jest dość kapryśne, ale nawet początkująca gospodyni może łatwo przygotować te czosnkowe pączki. Składają się z niewielkiej ilości składników, które są zawsze pod ręką.
Możesz je gotować każdego dnia, ponieważ jest to takie proste. Pączki są bardzo puszyste i delikatne. Świetna alternatywa dla chleba i dobra przekąska na każdą sytuację, nawet na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki
Mąka pszenna – 530 g
Drożdże – 20-25 g
Woda – 320 ml
Cukier – 1 łyżeczka
Czosnek – 4 ząbki
Olej słonecznikowy – 530 ml
Sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Podgrzej wodę i dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Przesiej mąkę, połącz z pozostałymi składnikami i ugnieć z nich ciasto. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wlej 500 ml oleju słonecznikowego na patelnię i podgrzej. Odrywaj małe kawałki ciasta i formuj z nich małe kulki. Wrzucaj je do gorącego oleju i smaż na złoty kolor.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij pączki i ułóż na papierowych ręcznikach. Wymieszaj 30 ml oleju słonecznikowego i drobno starty czosnek i szczyptę soli, posmaruj nim pączki.
Smażone pączki z czosnkiem są idealne do barszczu lub zupy. Dodaj zioła do smaku, będą jeszcze smaczniejsze. Możesz poda wać je też z kwaśną śmietaną lub sosem serowym. Smacznego!