Z tym daniem obiad zawsze będzie udany: Te pieczone klopsiki wygrywają w moim domu.
493
Nie są to zwykłe klopsiki! Ich smak i sposób przygotowania są zupełnie wyjątkowe! Jestem pewna, że cała Twoja rodzina będzie zachwycona tę nową wersją znanego i lubianego dania. Myślę, że może stać się ona nawet Twoim nowym, popisowym daniem obiadowym!
Składniki
Mielona wieprzowina – 450 g
Pieczarki – 300 g
Twardy ser – 80 g
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Ryż – 175 g
Woda – 160 ml
Pomidor – 2 sztuki
Sok pomidorowy – 200 ml
Mąka pszenna – 3 łyżki
Śmietana – 4-5 łyżek
Koper – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Ugotuj ryż. Odłóż na bok do ostygnięcia. Obierz cebulę, pokrój na 6 części. Zmiel ją w blenderze z grzybami i czosnkiem. W osobnej misce rozdrobnij mięso dłońmi. Dodaj do mięsa posiekaną mieszaninę z pieczarkami, schłodzony ryż, sól i pieprz. Zetrzyj twardy ser na tarce. Posiekaj koperek.
Dodaj oba te produkty do przygotowanego mięsa. Wymieszaj składniki. Przed uformowaniem klopsików zwilż ręce zimną wodą. Następnie przejdź do formowania kulek. W formie ułóż kulki mięsne w 1 warstwie. Pokrój pomidory na plasterki. Dodaj do niech sok. Następnie dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj śmietanę. Wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Rozpuść mąkę w wodzie. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek. Wymieszaj obie mieszanki: pomidorową i mąkę. Zalej nią klopsiki w formie. Ustaw temperaturę piekarnika na 180 ° C. Przykryj naczynie folią. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez godzinę.
Smak dania jest naprawdę niesamowity! Grzyby wprowadzają do dania nowe nuty smakowe, a pulpety są delikatne i soczyste. Smacznego!