Nie wymaga pieczenia: Delikatny, smakowity deser z kilku składników, który przygotujesz w… kartonie po mleku. Przepis.
1 432
Jeśli jesteś zabieganą osobą, nie dysponujesz piekarnikiem lub kulinarne eksperymenty nie kończą się w twoim wykonaniu sukcesem, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Smaczny, kremowy i delikatny w smaku świetnie się sprawdzi na różne rodzinne okazje lub spotkania ze znajomymi.
Składniki:
3 żółtka (najlepiej z jaj rozmiaru L)
350 g śmietany (najlepiej wysokoprocentowej)
300 mililitrów mleka (tłuste lub półtłuste)
70-80 g cukru
10 g cukru z wanilią lub jedna laska wanilii
20 g żelatyny (możesz użyć agaru jeśli chcesz, aby deser nadawał się dla wegetarian)
Sposób przygotowania:
Do miski wlej mniej więcej jedną czwartą mleka i dodaj żelatynę. Zamieszaj i zostaw na kilka minut aby żelatyna się rozpuściła. W rondelku dokładnie wymieszaj na jednolitą masę cukier i żółtka.
Gdy masa w rondelku będzie jednolita, dolej resztę mleka i ponownie zamieszaj.
Podgrzewaj masę w rondelku aż zacznie się gotować i gotuj na małym ogniu przez moment.
Rondelek zdejmij z kuchenki i odczekaj 2-3 minuty, następnie dodaj mieszaninę z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do podłużnego naczynia lub foremki. Możesz też wykorzystać np. karton po mleku lub pojemnik po lodach.
Włóż do lodówki aż stężeje.
Po wyjęciu chowaj pozostałe porcje z powrotem do lodówki.Deser świetnie nadaje się do posypania kakao, polania czekoladą lub słodkim syropem, którym po chwili nasiąknie.