Zupa boski smak – pyszna zupa zachwyci wszystkim. A to wszystko dzięki kilku składnikom.
13 274
Prosta, kremowa zupa o genialnym smaku. Do tego lekka i zarazem sycąca. Musisz jej spróbować.
Potrzebne składniki:
200 g ziemniaków
2 łyżki ryżu
0,5 kg żeberek wieprzowych
200 g serka topionego w kostce
100 g zielonego groszku
cebula
marchewka
liść laurowy
olej roślinny lub oliwa
sól
pieprz
ewentualnie zioła
Przygotowanie:
Mięso zalej wodą tak, by je całkowicie przykryła. Zagotuj, następnie odcedź i umyj żeberka. Później włóż je do umytego garnka i ponownie zalej wodą. Powinno jej być około 2,5 litra. Zagotuj. Od momentu wrzenia wody gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut.
Gdy mięso się gotuje, obierz ziemniaki. Pokrój je w drobną kostkę.
Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój, np w pióra lub kostkę, jak lubisz. Ser pokrój w małą kosteczkę.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulkę, aż nabierze ładnego, złocistego koloru. Następnie wymieszaj z marchewką i całość smaż przez kolejne dwie minuty.
Żeberka wyjmij z wody, poczekaj aż ostygną. Oddziel mięso od kości. Pokrój na niewielkie kawałki. Ziemniaki i umyty ryż włóż do bulionu, który cały czas się gotuje. Całość gotuj jeszcze kwadrans.
Kiedy piętnaście minut minie, dodaj groszek zielony, mięso i zagotuj. Dodaj kosteczki sera i gotuj przez kolejny kwadrans. Dopraw solą i pieprzem w ilościach takich jak lubisz. Dodaj warzywa oraz liście laurowe.
Możesz według uznania dosypać również posiekane zioła. Wszystkie składniki zagotuj razem, dokładnie wymieszane. Następnie zdejmij garnek z ognia.
Zupa powinna jeszcze postać około pięć minut pod przykryciem, następnie jest gotowa do spożycia! Życzymy smacznego i koniecznie podziel się z innymi naszym przepisem!